How do they do it?
Bij het maken van een gebrandschilderd glas-in-loodraam is er sinds de vroege middeleeuwen in de techniek eigenlijk weinig veranderd . Het systeem van gesneden glasplaatjes die in een loden H-profiel worden gevat tot een grotere compositie van kleuren en vormen en het inbranden van ijzer- en koperoxiden voor de schildering is onveranderd hetzelfde gebleven. Wel zijn er nieuwe materialen bij gekomen zoals siliconenkit, staal of cement, hebben we moderne technieken voor de montage en hebben we meer glassoorten ter beschikking. Ook het solderen gebeurt nu vaker met een elektrisch soldeerbout.
Het glas wordt nog steeds met een traditionele handglassnijder gesneden. Wel hebben we tegenwoordig voor de ‘onmogelijke’ vormen een diamant-lintzaag voor glas. Het loodmes waarmee het lood gesneden en om het glas gelegd wordt is onveranderd gebleven.
De stopverf of loodkit waarmee het glas en het lood verlijmd worden is nog steeds het eeuwenoude recept van lijnolie en gips, het verwijderen van de overtollige kit gebeurt ook nog steeds met houtkrullen zoals ze dat tijdens de bouw van grote middeleeuwse kathedralen deden.
Het besef van deze kunsthistorische context maakt voor mij het ontwerpen, uitvoeren en plaatsen van ( gebrandschilderde) glas-in-loodramen nog boeiender.
Vraag meer informatie aan over dit kunstwerk of naar de mogelijkheden naar een soortgelijk kunstwerk op maat