Opdrachten openbare ruimte

‘The balance of change’

Opdracht Gemeente Helden

‘The balance of change’

Opdrachten openbare ruimte
Materiaal: Cortenstaal
Afmeting:200 x 200 x 120 cm
Jaar:2002
Prijs:Destijds € 20.000,-

Beeld van een dorp

In 2002 vroeg de gemeente Helden vijf kunstenaars om een beeld te ontwerpen en uitvoeren voor hun dorpskernen.  Uit het dorp Beringe mocht een groep mensen samengesteld worden die mij als kunstenaar en het ontwerp mochten goedkeuren. Met pijn en moeite vonden ze er enkelen die geïnteresseerd waren.
Mijn ontwerp ging over de manier waarop het dorp omgaat met vernieuwing en groei. In de compositie verwerkte ik gesloten en open vormen, de spanning in het evenwicht en als materiaal het aardbruine cortenstaal als symbool voor het agrarische karakter van het dorp.
Tijdens een twee weken durend symposium  werkten we bij een middelbare school aan onze beelden en konden alle burgers en schoolkinderen komen kijken en in gesprek komen met de kunstenaars.
De dag nadat het werk geplaatst was stond er een grote ( mooie ) foto in het dagblad met daaronder alleen maar afkeurende reacties aan mijn adres van de bewoners. ‘Oud ijzer, het is van de vrachtwagen gevallen, wanneer komen ze het ophalen’ etc. Echter, een jaar later, met voldoende tijd om er aan te wennen, stond mijn kunstwerk weer in het dagblad, maar nu met door omwonenden geuite verwijtende reacties naar de gemeente toe die ‘hun beeld’ niet goed onderhield en ze dit nu wel zelf zouden gaan doen. Ze maakten een mooi perkje er om heen, een zitbankje voor de passerende fietsers…
Mensen hebben meestal een jaar nodig om te wennen aan iets wat ze nog niet kennen, maar wel goed voor ze is.

Informeer naar dit kunstwerk

Vraag meer informatie aan over dit kunstwerk of naar de mogelijkheden naar een soortgelijk kunstwerk op maat

    Interesse in kunst

    Informeer naar de mogelijkheden van een kunstwerk op maat of blader door de digitale galerie

    Informeer naar een project op maat
    Dit is een website van